Wratten

Beschrijving:
Wratten worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in (bijvoorbeeld) zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten.
Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden.
Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetzoolwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetzoolwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven.

Behandeling: 
Alleen een arts mag bepalen of het inderdaad een voetzoolwrat is of een andere aandoening.
De arts kan de wrat verwijderen door middel van een vloeibare stikstof behandeling.
Bij voetzoolwratten is de voet bij deze behandeling nogal pijnlijk gedurende een paar dagen. Uw pedicure / voetverzorgster kan ook voetzoolwratten verwijderen, maar pas na overleg met de arts. In dat geval kan de behandeling effectief uitgevoerd worden met een chemische pakking.
Om de pijn te verzachten kan uw pedicure / voetverzorgster de wrat drukvrij leggen door middel van polstermateriaal of een feedbackzool. Een nadeel van deze behandeling is dat de patiënt 6 tot 7 dagen niet kan douchen en dat de wratten terug kunnen komen.
In samenspraak met een dermatoloog is er nu een andere, nieuwe behandeling voor wratten ontwikkeld, die erg doeltreffend blijkt te zijn. Hierbij wordt er van uitgegaan dat het wratvirus, indien behandeld met één stof, gemakkelijk kan muteren en daardoor resistent voor die stof kan worden. Met als gevolg dat de wrat terugkeert. Door echter drie stoffen te gebruiken (zuur, leem, en Tuja of Tea Tree), wordt deze kans sterk verminderd en zal de behandeling veel effectiever zijn. Deze behandeling wordt uitgevoerd door uw pedicure / voetverzorgster en gaat als volgt:
- Eerst moet er via de huisarts zekerheid verschaft worden dat er inderdaad sprake is van een wrat;
- Vervolgens wordt eelt rondom de wrat verwijderd en eventueel de bovenste laag van de wrat;
- Met een wattenstokje wordt de wrat aangestipt met monochloorazijnzuur-oplossing;
- Dit even in laten trekken en 1 à 2 keer herhalen, de patiënt voelt hier niets van;
- De patiënt krijgt een potje groene leem mee en koopt zelf een potje Tuja (Dr. Vogel) of Tea Tree Oil;
- Nu gaat de patiënt zelf aan de slag: 's avonds een beetje groene leem met een pleister aanbrengen (dan trekt het in) en 's morgens met water afwassen en vervolgens de wrat inwrijven met Tuja of Tea Tree;
- Als gevolg van het stippen zal er na 1 of 2 dagen een blaar ontstaan die pijnlijk kan zijn; de behandeling met leem en Tuja moet dagelijks herhaald worden;
- Na 1 à 2 weken moet de voetverzorger de wrat opnieuw aanstippen met monochloorazijnzuur-oplossing;
- Bij een jonge wrat zijn twee van deze behandelingen vaak al voldoende, maar bij oudere wratten is er meestal een langere behandeling nodig