Verzorgingstips

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is het zeker geen loze kreet om uw voeten aandacht te geven. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns, mycose- en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken voorkomen of verhelpen door het volgen van onderstaande tips.


TIP 1: Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.


TIP 2: Je voeten wassen

Was uw voeten dagelijks met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang in het water met uw voeten, want, hoe vreemd dat ook mag klinken, een droge huid kan daarvan het gevolg zijn. Droog uw voeten na het wassen altijd zeer goed af. Vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.


TIP 3: Ook uw voeten hebben baat bij een goede vocht regulerende crème

Breng de crème aan op de gehele voet, behalve tussen de tenen. Bij ieder seizoen hoort een voetencrème, maar ook bij ieder huidtype hoort een voetencrème. Vraag dus aan uw pedicure welke crème u in welk seizoen het best kunt gebruiken.


TIP 4: Voorkom ingegroeide teennagels

Ingroeiende teennagels is een pijnlijke aandoening. Meestal aan de grote teennagel, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootse risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn:

  • Druk door slecht passende schoenen.
  • Het verkeert (te kort) knippen van nagels.
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.


TIP 5: Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang. Knip de nagels recht af en vooral niet te kort. De hoeken mag u zo nodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van teennagels te voorkomen!


TIP 6: Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is doordat deze minder elastisch zijn geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor, maar dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. U kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen: - 1x per week vijlen op een droge huid (1 richting op) - Iedere avond uw voeten insmeren met crème Overigens als er echt een kloof dreigt, laat u dan direct behandelen! Dit voorkomt veel pijn!


TIP 7: Koop schoenen op de juiste manier

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer opgezwollen dan ’s ochtends. Op die manier voorkomt uw onnodig knellende schoen en ….voetproblemen! Let bij uw aanschaf ook op de breedte van de schoen! Dat is wat anders als een maatje groter nemen als de schoen te smal is.


TIP 8: Verhelp eeltranden aan de hiel

Wanneer uw eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor “hangt” de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel. De aanwas van eelt geeft vaak een brokkelige rand. Soms lijkt het een dikke eeltrand, maar bij de behandeling blijkt het slechts een dunne eeltlaag te zijn. Voorkom deze eeltrand door het dragen van goeden schoenen!


TIP 9: Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels

Heeft u last van een schimmelinfectie aan de voethuid of nagels? Gebruik dan een aparte schone handdoek voor het afdrogen van uw voeten. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60 graden.


TIP 10: Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Volgens onderzoek kunt u het beste in de namiddag uw schoenen kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen dus dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen. Laat uw voeten iedere keer dat u schoenen past opmeten en laat ze opmeten als u staat. Let er op dat u de schoenen aan allebei de voeten past. Veel mensen hebben namelijk één voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan op maat van de grootste voet!


TIP 11: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.


TIP 12: Gebruik de juiste voetlotions in het juiste seizoen

In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden!


TIP 13: Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.


TIP 14: Loop met je blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. Je verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage! Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen!