Reumatische voet

Wat is Reuma

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd aandoeningen die allemaal te maken hebben met het klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma komt voor bij zowel oude als jonge mensen. Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis. Dit is een chronische vorm van reuma, in de volksmond ook wel ‘gewrichtsreuma’ genoemd. Reumatoïde artritis is een vorm van chronische ontsteking van gewrichten en komt meestal voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is niet bekend. Reumatoïde artritis begint doorgaans tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. De ziekte kan plotseling opvlammen en daarna weer een tijd rustig zijn. Reumatoïde artritis is niet te genezen maar wel goed te behandelen. Een snelle diagnose met een adequate behandeling is bepalend voor het vervolg van de ziekte. Welke medicatie en behandeling het beste is, wordt altijd in samenspraak met de reumatoloog beslist.

Reumatische Voet

Wat zijn de verschijnselen aan voeten en enkels?

  • Pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
  • Stijve armen en benen, vooral in de ochtend
  • Typerend voor de ‘reumatische voet’ zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien.
  • Soms gaan ze over elkaar staan met als gevolg het ontstaan van hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken veranderende stand van tenen en voeten.
  • Schoenen passen niet meer goed, lopen gaat moeilijk en is pijnlijk
  • Intense vermoeidheid

Behandeling van een reumatische voet.

Door reumatoïde artritis kunnen de vetkussentjes onder de bal van je voet dunner worden, en dus pijnlijker. Een podotherapeut kan voor u een  podotherapeutische zool aanmeten. Soms heeft een comfortabele sportschoen hetzelfde effect. De podotherapeut kan u doorverwijzen naar een medisch pedicure voor uw verdere behandeling van likdoorns, brokkelige nagels en weghalen van eelt. Ga niet zelf aan de slag met het weghalen van eelt, likdoorns of brokkelige nagels. Behandeling van de reumatische voet moet deskundig gebeuren door een medische pedicure.