Spastische voet

De Spastische of verlamde voet

Als u een spastische voet of slappe verlamming heeft in de voet, zijn uw spieren niet meer in staat te doen wat ze moeten doen. De spieren trekken krampachtig samen en reageren onwillekeurige. Spasticiteit is een overdreven weerstand die wordt veroorzaakt door een reflex in een spier.

Spasme leidt tot een verhoogde spiertonus waardoor het normale bewegen  bemoeilijkt wordt.  De voet gaat afwijkend lopen over de buitenkant omdat het enkelgewricht naar buiten kantelt.

Zenuw- en spieraandoeningen

Het verzetten van een been of voet gebeurt doordat de hersenen via de zenuwen een signaal doorgeven aan een spier. Bij een spierziekte gaat er in dit proces iets mis, waardoor krachtverlies en verlamming kunnen optreden. Maar ook tintelingen, pijn, hartklachten en slaapproblemen zijn voorkomende klachten. Hierdoor functioneren de arm- en beenspieren minder goed. Traplopen is hierdoor lastig voor sommige mensen. Soms gaan zij op een andere manier lopen. Er zijn zo’n zeshonderd soorten spierziekten, waarvan de meeste erfelijk zijn. Sommige spierziekten veroorzaken aangeboren gewrichtsafwijkingen. Verder zie je bij spasme vaak een beenlengte verschil, klauwtenen en kan de voet of het been niet geheel meer opgetild worden tijdens het lopen.

Men krijgt dan een “klapvoet” of “sleept” met een been.

Klapvoet

Een klapvoet kan ontstaan als de voorvoet tijdens het lopen niet op een normale manier kan worden afgewikkeld. Bij het neerzetten ploft deze dan vaak hoorbaar neer op de grond. De aandoening ontstaat door zwakte van de voetheffers. Deze spieren zorgen voor het heffen van de grote teen, de overige tenen en de gehele voet.

Spitsvoet

Een spitsvoet is een afwijking van de stand van de voet, pes equinus genaamd. Bij een spitsvoet ligt de stand van de voet in het verlengde van het onderbeen. (Ongeveer net als  je op tenen zou lopen).Een spitsvoet kan echter ook een onderdeel van een ziekte zijn zoals een zenuwaandoening of spierziekte waarbij de kuitspieren en pezen zich overmatig aanspannen of juist verkort zijn. Vaak als oorzaak een verkorte achillespees. Ook kan een spitsvoet veroorzaakt worden door spastische verlamming, posttraumatische dystrofie of een aangeboren afwijking.Voetverzorging bij spasme  vereist extra gespecialiseerde zorg. Regelmatige controle en een zorgvuldige behandeling van uw voeten is daarbij belangrijk!Dit kan onder andere de volgende complicaties met zich meebrengen.

  • Hamertenen of klauwtenen;
  • Klap voet;
  • instabiliteit;
  • gevoelsvermindering;
  • wondjes;
  • extreme eeltvorming;
  • likdoorns;
  • ingroeiende nagels;
  • spasmen.

Omdat de bloedsomloop in de benen verminderd is, kan vochtophoping (oedeem) ontstaan. Daardoor zitten schoenen (tijdelijk) te strak en ontstaan er makkelijk wondjes die vaak niet gevoeld worden.Neem als u voor het eerst bij een medisch pedicure komt dan ook altijd een goedkeuring c.q. verwijskaart van de huisarts of podotherapeut mee.Met de verwijskaart en factuur kunt u een (eventuele) vergoeding aanvragen bij uw ziektekostenverzekeraar. De medisch pedicure is bij uitstek opgeleid om voeten van personen met een Spastische Voet adequaat en zorgvuldig te behandelen en te adviseren.