DIABETISCHE VOET

Diabetische voetafwijkingen: 
Voetafwijkingen komen bij patiënten met diabetes helaas buitengewoon vaak voor. Vooral patiënten die langer dan zes tot zeven jaar diabetes hebben, ontwikkelen vaak (40-50%) voetafwijkingen. Dergelijke voetafwijkingen kunnen op den duur tot ernstige complicaties leiden. Zo ontstaan er op den duur verwondingen. Deze zien er aanvankelijk misschien onschuldig uit maar kunnen leiden tot infecties. Bacteriën die normaal gesproken op de huid leven en in principe onschuldig zijn kunnen zich bij diabetespatiënten sneller dan normaal uitbreiden vanwege de beperkte bloedvoorziening en zodoende kunnen ze een infectie veroorzaken. Een van de gevolgen van een infectie is dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Als voetinfecties verwaarloosd worden en/of onvoldoende deskundig behandeld worden kan dit op langere termijn zelfs tot amputatie leiden! Vroegtijdige intensieve wondbehandeling voorkomt onnodige complicaties! 
Vraag daarom bij twijfel over een wond aan uw voet zonder uitstel advies aan uw behandelend arts.

Ook andere symptomen vragen om deskundig onderzoek. Als u klachten hebt die kunnen wijzen op verslechtering van de bloedvoorziening in uw been, doet u er goed aan deze klachten zo tijdig mogelijk met uw arts te bespreken.
Voorbeelden van dergelijke klachten zijn:

 

  • Nachtelijke pijn die verbetert door het been naar beneden te laten hangen;
  • Wit of blauw worden van de tenen;
  • Pijnklachten die wijzen op verslechterde doorbloeding bij inspanning (zogenaamde ‘etalagebenen').

Uw arts kan beoordelen in hoeverre het mogelijk is om bij dergelijke klachten complicaties te beperken of te voorkomen. 

Oorzaken van voetwonden:
De voornaamste oorzaken voor het ontstaan van voetwonden bij diabetes worden hieronder beschreven: 

 

  • De vaten van de voet zijn te nauw. Als de vaatwand zich ook maar enigszins verdikt. wordt de doorstroming van het bloed al moeilijker.
     
  •  In de voet, en vooral in de tenen, ontbreken (voldoende) andere vaten die de toevoer van bloed kunnen overnemen als dit nodig is. Vooral op de voet ontstaan snel huidbeschadigingen.- Dit komt door afwijkingen van de voet-rand (platvoeten. spreidvoeten en/of harlertenen) die geleidelijk optreden door verlies van weefsel in de voet. weefselverlies ontstaat enerzijds door een verminderde bloedvoorziening waardoor het weefsel minder zuurstof krijgt. Anderzijds door een verminderde invloed van het autonome zenuwstelsel (autonome neuropathie).
     
  •  Gebrek aan gevoel leidt eveneens tot huidbeschadigingen. De gevoelszenuwen krijgen door de gebrekkige doorbloeding minder zuurstof (diabetische neuropathie)  en geven daardoor minder signalen door.
     
  • Huidbeschadigingen kunnen ontstaan door extreme eeltvorming op plaatsen op. Je voet waar veel druk op staat, zoals de toppen van de tenen, bovenzijde van de teengewrichten, zijkanten van voet, binnenkant en buitenkant van de enkel en de hiel. In eelt op de voet kunnen scheurtjes ontstaan, wat kan leiden tot verdere huidbeschadiging. Aangezien het autonorme zenuwstelsel verminderd werkt. zijn de zweetproductie en talgproductie namelijk gestoord, die de huid helpen om dergelijke scheurtjes te voorkomen.
     


Algemene aanwijzingen voor het behandelen van voetwonden.
Wanneer een voetwond is behandeld, is het belangrijk om thuis zorgvuldig met de behandeling van de wond door te gaan. 
Hieronder volgen enkele aanwijzingen. 

 

  • Het is van groot belang dat de huid rond de wond intact blijft en niet verweekt, daarom kan u het advies hebben gekregen om de wond en/of de huid met een "eosineoplossing' te behandelen.Eosine is een product dat de eigenschap heeft vocht te absorberen dit kan hardnekkige vlekken veroorzaken. Breng het daarom met mate aan, u kunt hiervoor een wattenstaafje gebruiken. Bescherm uw vloerbedekking, kleding en dergelijke, eventuele vlekken kunt u met Biotex verwijderen.
     
  •  Water op de wond is gezond. Als uw arts of pedicure het gebruik van water niet heeft afgeraden, kunt u de wond dagelijks wassen met een ruime hoeveelheid lauw water uit de kraan. Droogt u de wond daarna met een schone doek zorgvuldig af. Als u de wond afdekt, dient u altijd gazen te gebruiken die u met behulp van zwachtels op hun plaats houdt. 
     
  •  Als uw tenen in het verband zitten, let er dan op dat de huid tussen de tenen niet gaat verweken, broeien of beschadigen. Het is daarom van belang dat uw tenen onderling niet op elkaar duwen maar zo goed mogelijk van elkaar worden gehouden. U kunt dit doen door opgerolde gaasjes tussen de tenen te doen (overigens zonder deze vast te plakken!). 
     


Waar u speciaal op moet letten :
 

  • Geen pleisters gebruiken (ook niet als deze van papier zijn gemaakt);
     
  • Geen desinfecterende zalven of cremes (als Bactroban, Betadine of Flammazine) op de wond aanbrengen;
     
  • Vermijd het gebruik van verzorgingsproducten als talkpoeder en spraydeodorant (deze zijn vaak erg agressief voor de huid); 
     
  • Voer geen "badkamerchirurgie" uit d.w.z.; behandelt u eventueel eelt en/of likdoorns niet met scheermesjes, raspen, of spelden. Raadpleeg hiervoor altijd uw pedicure;
     
  • Gebruik geen producten als Arnica, uierzalf, Kamille bij de verzorging van de wond; 
     
  • Gebruik geen "vette gazen" (als Jelonet,Unitulle, Sofratulle, Fucidine, Adaptic en Biogaze),  gebruik ze alleen als uw behandelend arts deze voorschrijft;
     
  • Gebruik geen soda-oplossing voor het wassen/baden van de wond. 
     


Belangrijk!
Wanneer u niet in staat bent tussen de controles zelf voor de wondbehandeling te zorgen. doet u er verstandig aan de hulp van de thuiszorg of uw pedicure in te schakelen